Göteborgstyget

 

 

V i hade besökt Göteborg många gånger tidigare. Hisnat i Uppskjutet på Liseberg och skrikit oss hesa på rockkonserter på Skandinavium. Promenerat längs Avenyn, åkt med de klassiska gamla spårvagnarna och njutit av havets alla nyfångade läckerheter i Feskekörka.

Och vi hade alltid tyckt om Göteborg – men det var först när vi såg staden från sin rätta sida som vi kom att älska den. Vi var på hemväg från Danmark, hade passerat Vinga och var på väg in under Göteborgs egna Golden Gate – Älvsborgsbron – när hamnen välkomnade oss med alla sina båtar, magasin, dockor och kranar. Högst av alla, och högre än den evigt väntande Sjömanshustrun, tronade Eriksbergkranen.

Om babord såg vi eleganta bostadskvarter där Eriksbergsvarvet en gång legat. Förtöjd utanför dem vilade den imponerade ostindiefararen Götheborg efter sin långa Kinaresa. På styrbords sida hade vi Amerikaskjulet, där utvandrarna en gång tog farväl. Föröver låg det vackra, nya operahuset och längre in skymtade Läppstiftet.

När vi gick iland gladde vi oss åt att ha fått uppleva denna underbara, storslagna hamn där sjöfart möter storstad och historien möter nutid. Och Jesper samlade alla våra intryck till ännu ett mönster – Göteborgstyget. Vi hoppas att ni som också älskar Göteborg ska tycka om det.

/ Linda & Jesper Wahlström

Göteborgstyget finns som att köpa som kökshanddukar, kuddfodral och metervara i vår webbshop theBedandBreakfastshop.se.